Food Sovereignty / Food Security

GIFTS FROM OUR RELATIONS INDIGENOUS ORIGINAL FOODS GUIDE- The National Indigenous Diabetes Association (NIDA) presents this resource booklet entitled “Gifts from our Relations”, which consists of commonly consumed traditional foods (plants/animals) that are Indigenous to our lands.

Through this resource, NIDA honours 18 foods that are important to various Indigenous Peoples throughout Turtle Island. Though our diets have changed significantly, the benefits of eating original foods remain the same. They are highly nutritious, which keeps us strong and healthy, and the hunting, fishing, trapping, and gathering of original food keeps us physically active and spiritually grounded. These are all parts of living a healthy life. Our personal health is something we have the power to change. It is the condition we keep our bodies in, and results directly from what we eat and how active we are.

The purpose is to create an easy-to-read, visual resource with practical information that anyone can use for nutritional information on these foods and plants. Overall, it will foster discussions around original food consumption as a means of reducing the incidence and prevalence of type 2 diabetes in First Nations, Inuit and Métis communities, as well as providing information for those living with diabetes and looking to self-manage through diet. This information can also be useful for Registered Dietitians to provide to clients. The goal is to promote consumption of original foods for improved diabetes management and to strengthen cultural identity among First Nations, Inuit and Métis communities.

Original Foods Guide

CADEAUX DENOS RELATIONS GUIDE DES ALIMENTS AUTOCHTONES D’ORIGINE- L’Association nationale autochtone du diabète présente cette brochure de ressources intitulée Cadeaux de nos relations, qui traite d’aliments traditionnels (plantes ou animaux) communément consommés et qui sont indigènes à nos territoires.

Dans la présente ressource, l’Association nationale autochtone du diabète met à l’honneur 18 aliments qui sont importants pour divers peuples autochtones de l’Île de la Tortue. Même si notre alimentation a beaucoup changé, les bienfaits pour la santé des aliments d’origine demeurent les mêmes. Ce sont des aliments très nutritifs qui maintiennent notre vitalité et notre santé, et les activités de chasse, de pêche, de piégeage et de cueillette qui leur sont associées nous maintiennent physiquement actifs et bien enracinés sur le plan spirituel. Tout cela fait partie d’un mode de vie sain. Notre santé personnelle est quelque chose que nous avons le pouvoir de changer. C’est l’état dans lequel nous maintenons notre corps et qui découle directement de ce que nous mangeons et de notre degré d’activité.

L’objectif est de produire une ressource visuelle facile à lire contenant de l’information pratique que tout le monde peut utiliser pour trouver des données nutritionnelles sur ces aliments et ces plantes. De manière générale, elle favorisera le débat sur la consommation d’aliments d’origine comme moyen de réduire l’incidence et la prévalence du diabète de type 2 dans les communautés des Premières Nations, inuites et métisses, et elle fournira de l’information aux diabétiques qui souhaitent gérer leur maladie par l’alimentation. Les diététistes pourront eux aussi y trouver de l’information utile à leurs clients. Le but est d’encourager la consommation d’aliments d’origine pour améliorer la gestion du diabète et renforcer l’identité culturelle des communautés des Premières Nations, inuites et métisses.

GUIDE DES ALIMENTS AUTOCHTONES D’ORIGINE

Article – “Undermined at every turn: the lie of the failed native farm on the Prairies:
http://apihtawikosisan.com/2012/05/undermined-at-every-turn-the-lie-of-the-failed-native-farms-on-the-prairies/

Food Sovereignty Assessment Tool, 2nd Editionhttps://firstnations.org/knowledge-center/foods-health/FSAT-2nd-Ed

How Sweet Is It? Calories and Teaspoons of Sugar in 12 Ounces of Each Beveragehttps://cdn1.sph.harvard.edu/wp-content/uploads/sites/30/2012/10/how-sweet-is-it-color.pdf

Native Foods and Health Fact Sheetshttps://firstnations.org/knowledge-center/foods-health/resources/fact-sheets-1

Native Infusion: Rethink Your Drink – A Guide to Ancestral Beverages: https://firstnations.org/sites/default/files/FDPIRToolkit/NativeInfusion.pdf

NIZHÓNÍGO ÍÍNÁ – Cooking with Navajo Traditional Foodshttps://firstnations.org/sites/default/files/FDPIRToolkit/NIzhonigo%20Iina%20Recipe%20Book%20EDITEDpb.pdf

Oneida Cookbook – Traditional and Healthy Foods for Our Communityhttp://nada.ca/wp-content/uploads/2019/11/Oneida-FDIPR-cookbook.pdf

Seeds of Native Health – created and funded by the Shakopee Mdewakanton Sioux Community (SMSC) is a major philanthropic effort to improve the nutrition of Native Americans across the countryhttps://firstnations.org/programs/foods-health

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